D66 en PvdA willen statiegeld op blik en plastic

Als het aan de PvdA en D66 ligt sluit Almere zich op zeer korte termijn (voor 1 maart) aan bij de statiegeldalliantie. Door statiegeld te heffen op blik en plastic kan het zwerfafval flink worden teruggedrongen, zo is de gedachte.

De statiegeldalliantie is een samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties. “Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog”, zegt D66-raadslid Martine van Bemmel. De statiegeldalliantie wil een structurele oplossing voor de vervuiling van straten en bermen in de stad. Wij willen dat Almere zich daarbij aansluit om zo de druk op de overheid op te voeren.”

Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. 40 procent van dat afval wordt veroorzaakt door plastic flesjes en blikjes. Door statiegeld te heffen worden die blikjes en flesje weer ingeleverd en verdwijnen ze dus niet in de straat of bossen. Dat zorgt niet alleen voor een schonere leefomgeving, maar het scheelt ook weer in de schoonmaakkosten en dus de afvalstoffenheffing. De alliantie verwacht dat er zeventig tot negentig procent minder zwerfafval zal zijn.

Van Bemmel: “Een financiële prikkel heeft dus effect. Daarnaast kunnen bij inzameling ook de grondstoffen weer worden hergebruikt. In de alliantie zitten grote steden als Amsterdam, den Bosch en Haarlem. Wij vinden dat ook Almere dat signaal moet afgeven.”

Op 15 maart vergadert de Tweede Kamer over de invoering van statiegeld. Daarom is haast geboden om ook Almere deel te laten uitmaken van de alliantie.

Komende donderdag wordt er tijdens de Politieke Markt over vergaderd.