Foto: Omroep Flevoland

ChristenUnie en PvdA willen verdere aanpak hondenpoep

De ChristenUnie en PvdA willen dat de overlast door hondenpoep verder aangepakt wordt. De partijen vinden dat het voor hondenbezitters eenvoudiger moet worden om een bijdrage te leveren aan de vermindering van hondendrollen op straat.

“Je kan er lacherig over doen, maar hondenpoep op paden en grasveldjes veroorzaakt overal in Almere overlast”, legt fractievoorzitter Roelie Bosch van de ChristenUnie uit. Samen met de PvdA wil de partij dat hondenbezitters meer mogelijkheden krijgen om het probleem te verminderen. “Je kunt dan denken aan opvangzakjes, uitlaatstroken maar ook goede voorlichting. En natuurlijk niet alleen maar het vingertje opheffen: we zamelen ook hondenbelasting in, dan is het ook goed om te investeren, bijvoorbeeld door hondenspeelplaatsen te creëren. Dat heeft waarschijnlijk ook nog een gunstig sociaal effect in de wijken.”
De ChristenUnie wacht al jaren op het nieuwe beleid, dat telkens aangekondigd werd. Bosch: “Door personeelswisselingen lekte kennis weg. Daarnaast wordt altijd gezegd dat de financiering een probleem is. Maar politiek is ook kiezen.”

De gemeenteraad heeft kort geleden een raadsbrief gekregen waarin melding wordt gemaakt van een inventarisatie per stadsdeel van de knelpunten in de huidige hondenkaart. Bosch: “Dit moet dan resulteren in een nieuwe hondenkaart. Er zal eerst een concept hondenkaart worden gemaakt waarop inwoners kunnen reageren. Op zich prima, maar dit alles kost ook geld. Gaat dat ten koste van de uitvoering en bovendien: welke informatie wil je met die enquête ophalen? Er is al heel veel bekend. Ondertussen gebeurt er niets, terwijl het probleem hardnekkig blijft. Wethouder Frits Huis heeft aangekondigd begin 2017 met een plan te komen, maar als nu pas met de inventarisatie begonnen moet worden, gaat dat nooit meer lukken.”
Daarom hebben PvdA en ChristenUnie het onderwerp op de agenda van Politieke Markt gezet. Komende donderdag wordt het besproken.

Met een schuin oog kijken beide partijen naar de gemeente Leeuwarden waar bij een aantal  losloopterreinen ‘hondentoiletten’ zijn geplaatst. Deze zijn aangesloten op het riool. Jaarlijks wordt nu 65 ton hondenpoep door het waterschap omgezet in biogas. Bosch: “Dat zou ook mooi zijn voor Almere, want het werkt mee aan de milieudoelstellingen. We zijn benieuwd of ook naar dit soort zaken gekeken gaat worden bij het maken van een totaalbegroting voor dit thema. We horen graag van de wethouder wat zijn ideeën zijn.”