Partijen willen prioriteit voor speelplaats stadscentrum

De door bewoners gewenste speelplaats in het centrum van Almere Stad moet prioriteit krijgen bij de gemeente. Daarnaast moet worden bekeken onder welke voorwaarden bewoners in een project met de gemeente samen kunnen werken.

Na de Ronde Tafelbijeenkomst van 3 juli, waar de bewoners van het stadscentrum (verenigd in het Platform Almere Centrum) de gemeenteraadsleden hun plannen voor een speelplaats in het stadscentrum uit de doeken deden, heeft een aantal partijen de kwestie nu op de agenda van de Politieke Markt gezet. Er komen steeds meer centrumbewoners die voor hun kinderen een speeltuin willen. De speelplek zou dan ook toegankelijk moeten zijn voor kinderen van ouders die het centrum bezoeken.
“Ik merkte na afloop van de Ronde Tafelbijeenkomst direct dat veel partijen enthousiast waren over het plan”, zegt CDA-raadslid Johan van der Kroef. Maar de bijeenkomst maakte ook duidelijk dat de bewoners tegen een aantal problemen aanliepen. Zo is de gemeente bereid een projectteam te starten maar is er domweg geen projectleider beschikbaar. Dat schiet natuurlijk niet op.”
Samen met de partijen D66, Almere Partij/OPA en ChristenUnie heeft het CDA de kwestie nu op de agenda gezet. Van der Kroef: “We vragen het College een keuze te maken: willen we als gemeente de burgerparticipatie serieus nemen, dan moet er actie ondernomen worden. Het argument dat er geen projectleider beschikbaar is, houdt dan geen stand. Welke prioriteit stellen we? En als de wensen van de bewoners misschien niet in één keer realiseerbaar is, is dan een gefaseerde realisatie van zo’n speeltuin mogelijk?”
Ook roepen de partijen op om te bezien op welke manier nu het beste met bewoners kan worden samengewerkt. “De juristen op het stadhuis willen graag samenwerkingscontracten met bewoners afsluiten om elk risico uit te sluiten”, aldus Van der Kroef. “Dat hebben ze ook bij De Wierden geprobeerd, maar die vrijwilligers hadden geen trek in juridisch dichtgetimmerde afspraken. Voor het Platform Almere Centrum geldt hetzelfde. Het is belangrijk voor de gemeente om te bepalen op welke manier participatie met bewoners kan worden bereikt, zonder dat vrijwilligers worden afgerekend op keiharde afspraken van professionele juristen.”