Raad op Straat: CDA vraagt Almeerders over veiligheidsbeleving Poort

Politieke partijen laten zich niet alleen in verkiezingstijd op straat zien. Vaak wordt dat gezegd, maar het tegendeel is waar. Zo ging de fractie van het CDA vorige week zaterdag op pad in Poort om hun enquête over Veiligheid onder de aandacht te brengen.

Bij het busstation in Poort trotseert een groep CDA’ers in partijgroene jassen de winderige kou. Gewapend met een blad vol vragen worden passagiers aangesproken die op de bus wachten, of er juist uit stappen. “Mogen we u wat vragen stellen over de veiligheid in Poort?”, vraagt fractieassistent Lesley van Hilten aan een vrouw die in een bushokje beschutting zoekt tegen de wind. De vrouw voelt zich zeker veilig in Poort, zegt ze. “Maar er zijn nog veel onafgebouwde kavels. Dat geeft een desolate indruk.” Ook raadslid Bastiaan Malotaux hoort diezelfde klacht bij een man, die ook een paar gevaarlijke kruispunten opsomt. “Bij Albert Heijn bijvoorbeeld. Daar is het erg onoverzichtelijk. Vervelend, omdat daar ook veel scholieren oversteken.”
Een andere vrouw noemt het kruispunt bij het Arte College ‘chaotisch’, maar vaker wordt de Achillesstraat aangehaald, waar auto’s ‘te gast’ zijn op een fietsweg.  “Als ik daar op mijn fiets rij, dan voel ik me echt opgejaagd”, zegt een vrouw. Voor de zekerheid stap ik dan maar af.”

Een jongeman noemt ook de Achillesstraat als gevaarlijk punt. “Daar moet ik toch wel eens per week mijn middelvinger naar een automobilist opsteken.” Malotaux pareert: “Ik weet niet of dat nu de goede oplossing is.”

De CDA’ers liepen ook het winkelgebied van Poort in en stonden een poosje bij de Homerusmarkt. Fractieassistent René Claessens noemt de actie geslaagd. “Ondanks de kou namen inwoners van Poort echt de tijd om met ons de enquête door te lopen. Ze waren blij dat de politiek interesse toonde.”
De fractie kreeg veel uiteenlopende reacties. “Opvallend is dat veel mensen onbekend waren met het Wijkteam, terwijl dat toch een belangrijke factor is in een wijk”, zegt Claessens. “Ook klaagden mensen over de aansluitingstijden van de bus op de trein, ’s avonds. Reizigers kunnen daar soms lange tijd alleen staan in het donker. Dat is niet iets waar de gemeente direct iets aan kan doen, maar wel belangrijk voor de veiligheidsbeleving.”

Al te grote conclusies wil het CDA Almere nog niet verbinden aan de eerste resultaten van de enquête. Claessens: “We hebben nu ongeveer 160 enquêtes binnengekregen en mensen kunnen nog tot en met zondag 6 maart de enquête invullen op http://www.survio.com/survey/d/W1S2I8T4S7S9E6Y4T. Daarna gaan we alle reacties bekijken.”