Raadpraat Bert van den Broek

Raadpraat – ‘Les in Nederland waarderen’

Stelt u zich eens voor dat u gemeenteraadslid in Almere zou zijn. Wat zou u dan willen veranderen aan de stad? We vragen het in deze rubriek aan Almeerders, zoals Bert van den Broek, conciërge bij scholengemeenschap Echnaton.

“Ik zou als gemeenteraadslid graag invoeren dat scholen minimaal één dag per jaar lessen geven over Nederland. Dat ze leren waarderen hoe bijzonder het is dat je in ons land mag zeggen wat je wilt en mag zijn wie je bent. Ik ben conciërge op Echnaton en dat is een school die veel sporters aantrekt. Dat zijn vaak stoere jongens en meisjes. Maar het is ook een school waar iemand gerust uit de kast kan komen als hij of zij homoseksueel is. Iedere tweede vrijdag van december houden wij de Paarse Vrijdag waarin dit thema centraal staat. In Nederland mag je uitkomen voor je geaardheid. En iemand anders mag daarover in discussie gaan, maar wel op een respectvolle manier. En die opvatting zou leerlingen bijgebracht moeten worden. Want het is heel bijzonder dat je in Nederland mag zeggen wat je wilt. Voor heel veel landen geldt dat niet. Leg dat de jeugd uit. Ieder mens heeft goede kanten en minder goede kanten. En het is echt veel makkelijker om je goede kant te ontwikkelen. Laten we die kennis gebruiken om jongeren te wijzen op de enorme vrijheid die je in Nederland, in Almere, hebt. Dat kan door minimaal één dag per jaar ze daarop te wijzen. Zo leren ze Nederland waarderen.”