Partijen bezorgd over kwaliteit jeugdzorg

Partijen bezorgd over kwaliteit Jeugdhulp

De fracties van VVD, PvdA en Leefbaar Almere zijn bezorgd over de kwaliteit van de Jeugdhulp in Almere. De gedachte leeft dat zorgaanbieders bij aanbestedingstrajecten zulke concurrerende prijzen neerleggen dat dit alleen maar ten koste kan gaan van de kwaliteit.

De partijen worden daarin gesteund door een brief van de brancheorganisaties voor zorg voor de jeugd waar in staat dat er een ‘race to the bottom’ dreigt. De brancheorganisaties zijn van mening dat  goede zorg voorop moet staan. ‘Daarbij hoort een fair tarief’.

De drie partijen zijn van mening dat er ook in Almere  onvoorziene en ongewenste gevolgen van het inkoopbeleid merkbaar zijn. Raadslid Ciska van Rijn (PvdA): “Bij scherpe prijsstelling kunnen aanbieders flink in de financiële problemen komen. Bij zoiets als Jeugdhulp betekent dat er minder keuze komt of dat de kwaliteit achteruit holt. Dat is niet wenselijk”

Voormalig huisarts Nico van Duijn (Leefbaar Almere) legt uit hoe dat zit. “Als een zorgprofessional een tarief heeft van 100 euro per uur en hij wordt door de scherpe aanbesteding nu afgeknepen tot 60 euro dan heeft dat gevolgen. Hij gaat bijvoorbeeld de duur van de behandeling inkorten. Dat gaat dus ten koste van de kwaliteit. Dat is geen onwil, hij heeft geen keuze. Maar de cliënt is daar niet bij gebaat, uiteraard.”

Voor raadslid Ellentrees Muller-Klijn (VVD) is vooral de keuzevrijheid van de betrokkenen belangrijk. “We kozen een aantal maanden geleden om te gaan werken met hoofdaannemers die dan voor specialistisch werk onderaannemers zouden inhuren. De gedachte was dat dat veel rompslomp zou voorkomen. Nu lijkt het er op dat die hoofdaannemers uit kostenbesparing onvoldoende uitbesteden en dat ook de innovatie het ondergeschoven kindje lijkt te worden. Dat is niet de bedoeling natuurlijk”

Van Rijn: “Je kunt je daarbij afvragen wat de gevolgen zijn. Het is niet ondenkbaar dat de cliënt door de verminderde kwaliteit onvoldoende geholpen wordt. Dan zie je hem later dus nog een keer terug. Wat is dan je winst? Het is leuk als die hoofdaannemers op deze manier in het zadel worden gehouden, ze zijn in zekere zin ook onmisbaar als het om ingewikkelde zorgvragen gaat, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en het voortbestaan van de onderaannemers. Die worden nu niet ingehuurd of moeten vaak werken tegen een veel lager tarief. Vaak is de fee maar 70% van wat de gemeente hen betaald. Wij hebben de indruk dat de wethouder niet voldoende middelen tot zijn beschikking heeft om – waar nodig – reparaties uit voeren.”

Van Duijn: “Men snapt kennelijk niet dat als je ergens in het systeem een onderdeel weghaalt, dat dan elders de druk toeneemt. Dan is er onvoldoende specialisme, of er ontstaan wachtlijsten bij degenen die wél dat specialisme hebben. Als een orkest gesaneerd moet worden, moet een deskundige aangeven welke instrumenten er wellicht af kunnen om toch een acceptabel geluid te blijven horen. Maar op een halve viool kan je niet spelen. En dat lijkt hier nu precies gaande te zijn.”

De partijen willen van de wethouder horen hoe hij tegen deze ontwikkeling aankijkt. En ook tegen het gevolg daarvan: minder keuze voor de Almeerder die zorg nodig heeft.